Netop nu sidder tusindevis af unge mennesker rundt i landet og skal planlægge deres fremtidige karriere. Netop nu, tager man på erhvervsskoler og ungdomsuddannelserne, de beslutninger, som ofte ligge linjerne for resten af ens voksenliv. Men hvad skal man gå med? Det sikre valg, hvor der helt sikkert er job eller gå efter drømmen i hjertet. Vi har samlet 5 tips til fremtidens jobs.

Tip 1: Fremtiden er noget man printer

Indenfor en kort årrække vil man, ifølge Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker fra Future Navigator se nye jobfunktioner indenfor automatisering og 3d-print, men de brancher, som allerede nu knytter sig hertil vil også bæres ind i fremtiden. Således vil de højt specialiserede jobs som CNC-fræser på maskinfabrik stadig bestå, de vil blot være en mere specialiseret del af processen.

Tip 2: De klassiske jobtitler falder fra

Der er også jobfunktioner, som du skal holde dig fra, hvis du vil være sikker på arbejde. Klassiske stillesiddende jobs fra 8-16 kan ofte automatiseres, så det bliver farvel til jobfunktioner som parkeringsvagt, bankrådgiver, taxachauffør, pilot, journalist, politiker, revisor, advokater, receptionist, optiker og forsikringsmægler.

Tip 3: Specialiser dig til arbejde

Det gælder om at specialisere sig til fremtidens jobs, da vi får brug for flere specialister med et højt vidensniveau inden for alle områder. Så gå efter den specialiserede stilling for at være sikker.

Tip 4: Ansigt-til-Ansigt består

VI mennesker har brug for menneskelig interaktion, og de jobs, hvor dette er en vigtig del vil ikke forsvinde i fremtiden. Eksempler på sådanne jobfunktioner kunne være tjener eller frisør, hvor det er den personlige relation, som er vigtigt.

Tip 5: Kreativitet bliver fremtidens guld

Sidste tip i forhold til fremtidens job skal i langt højere grad på, hvilke kompetencer du personligt kan dyrke, og som fremadrettet bliver meget værdifuldt for virksomhederne. Her er det personlige træk som kreativitet og iderighed. De personer, som kan facilitere samarbejde og projektledelse kan ikke erstattes. De vil altid være værdifulde.