Borderline hører til en af de lidt mere ukendte og desværre ret stigmatiserede psykiske lidelser. Her er nogle tips til, hvordan du kan leve et godt liv med en sådan diagnose

Vær åben om din diagnose

Borderline ligger en stor belastning på personlige relationer. Lidelsen gør, at man bliver ekstremt bange for at blive forladt af sine nærmeste, og at man går og forbereder sig på det hele tiden. Det kan blive til en slags selvopfyldende profeti, hvor man presser sine nærmeste til at forlade en. Derefter reagerer personen med borderline ofte med raseri, både over at blive forladt, men også over at deres værste anelser viser sig at være rigtige.

Det er vigtigt at gøre de personer i ens liv, man holder af, opmærksomme på dette mønster, når man lider af borderline. Det gør personerne i stand til at være opmærksomme på, når et adfærdsmønster, der kommer af personlighedsforstyrrelsen udvises. På den måde kan personerne se din adfærd som et udtryk for din sygdom frem for som et udtryk for din karakter og personlighed.

Eksternalisér lidelsen

I forlængelse af dette er det enormt vigtigt at blive opmærksom på de måder, din borderline personlighedsforstyrrelse påvirker din adfærd på. Her kan du så begynde at sætte ord på mønstrene, og få dem kategoriseret, så du ikke ser dem som en del af din personlighed, men som en sygdom, der er udenfor dig, og som nogle gange får magt over dig. Når du ikke længere identificerer dig med de handlingsmønstre, som personlighedsforstyrelsen skaber, kan du leve et liv, hvor du er mere fri af lidelsen, og hvor den langsomt kommer til at have mindre og mindre plads, efterhånden som du formår at eksternalisere den i højere og højere grad.