Den nye 5G teknologi er bedre kendt som 5. generation af mobilnettet. 5G adskiller sig især fra 4G ved den større kapacitet, højere download- og upload hastighed og en del kortere responstid. Det betyder b.la., at netværket kan håndtere flere brugere på én gang. Desuden kan 5-G forbundne enheder kommunikere med hinanden med mindre forsinkelse.

Her får du mere at vide om telefoner med 5G, prisen og hastigheden på 5G og 5G som et alternativ til bredbånd.

Tjek, at din telefon understøtter de samme 5G-frekvensbånd som til teleskab

Den første gang, du støder på 5G er højst sandsynligt på din smartphone. Dog er det ikke alle telefoner, som understøtter 5G. Derfor bør du tjekke en oversigt over nyere mobilet med 5G. Ofte støtter de nyeste telefoner fra Apple, Samsung, Huawei osv. 5G-frekvensbånd.

5G er dog stadig meget nyt, og derfor er der stor forskel på, hvor mange frekvensbånd de forskellige telefoner understøtter. Forskellen på kvaliteten af 5G-forbindelsen vil også være forskellig fra telefon til telefon. Derfor skal du være meget opmærksom på, at den telefon du køber, understøtter de samme 5G-frekvensbånd, som dit teleskab bruger på deres 5G-netværk.

Vær ikke overrasket over den højere pris på 5G

Det forventes, at prisen på de 5G-baserede mobilabonnementer og 5G bredbånd stiger væsentligt. Du skal derfor være opmærksom på, at 5G bliver en del dyrere end dit 4G-baserede mobil telefoni og mobile bredbånd. Det vides dog ikke endnu, hvor meget priserne på 5G mobilabonnement og bredbånd vil stige.

Prisstigningen fra 2015 med 3G til 2016 med 4G betød en reel prisstigning på gennemsnitlig 22 procent. Derfor bør det ikke overraske, at prisen på 5G stiger tilsvarende eller væsentligt mere.

Hastigheden på 5G

Lige nu ligger hastigheden på det nuværende 4G netværk på 17-71 megabit pr. sekund. Denne hastighed bliver mangedoblet med 5G. Der er tale om hastigheder på over 1 giga bit pr. sekund. Det er ca. 20 gange hurtigere. Det betyder også, at du med 5G vil kunne downloade din Spotify playliste på mindre tid end, hvad der kræves til en vejrtrækning.

Overvej, om 5G kan være et alternativ til dit fibernet

Der findes mange husstande og virksomheder, der stadig ikke har adgang til hurtigt internet. Selvom adgangen til hurtigt internet stiger år for år, så sætter 5G for alvor gang i udrulningen af det hurtige internet.

Med 5G introduceres 5G Fixed Wireless Access (FWA) også. Det er en let og billig måde at sikre hurtigt internet alle de steder, hvor der også findes en god 5G-dækning. 5G FWA virker ved, at der opsættes en mini antenne på huset, lejligheden eller i kontoret. Via et kabel giver den en indendørs Wi-Fi-router lynhurtig internetopkobling.

Denne teknologi forventes at kunne sikre giga bit hastigheder inden for få år. Det betyder, at 5G FWA er et reelt alternativ til fibernet og andre typer af bredbånd.