Der er mange måder, hvorpå du kan blive mere uafhængig af forsyningsnetværket. Ved hjælp af solceller eller en vindmølle kan du selv producere strøm, og ved hjælp af en varmepumpe kan du selv producere varme. Det bliver mere og mere almindeligt for den almindelige dansker at tænke i selvforsyningsløsninger, både fordi de er bedre for vores miljø, men så absolut også på grund af de økonomiske fordele. Med et husvandværk kan du også klare vandforsyningen.
Få undersøgt vandkvaliteten
Det er muligt selv at udvinde sit drikkevand, forudsat et vandkvaliteten er god nok, der hvor du bor. Hvis ikke vandkvaliteten lever op til kommunens krav, kan du enten overveje et rensningsanlæg, eller du kan blot bruge vandet til at supplere din vandforsyning, dvs. bruge det til f.eks. toiletskyl og tøjvaskemaskinen. Ved at installere et husvandværk, kan du net klare dine mest basale behov. Har du allerede en brønd på grunden, kan husvandværket blot installeres i stedet for det gale vandværk, der ofte sidder på bunden.
Ude eller inde
Et husvandværk er ikke særlig stort og kan sagtens placeres indenfor i huset, hvor det er nemt at komme til. Installerer du det i et mindre hus, i en kolonihave eller et sommerhus, hvor pladsen er begrænset, kan du også sagtens sætte det udendørs. Her skal du bare sikre dig, at alle ledninger er beskyttet mod vandstænk og forbliver tørre. Du kan evt. bygge et lille læhus omkring det. Det kræver ikke meget mere end lidt rester af brædder, søm eller skruer og evt. lidt spartelmasse, for at holde det helt lukket.
Økonomisk og miljøvenligt
Det siger næsten sig selv, at det er mere økonomisk selv at hente sit vand. Et husvandværk har en virkningsgrad på over 30%, hvilket er langt mere effektivt og energibesparende end kommunale vandværker. Derudover findes der modeller med eco-mode, som sænker energiforbruget til 15%.