Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Lys i mørket, varme om vinteren og hygge på en dejlig date. Der er mange gode grunde til at tænde op i ens brændeovn, men det er ofte i de kolde tider, hvor vi danskere ynder at hente brænde og optændingsbriketter til vores indendørs varmekilde. Der er ikke rigtig nogen, der med sikkerhed i stemmen kan sige, hvorfor vi bliver draget af flammer og ild, men nogle mener, at det ligger dybt gemt i vores gener fra tiden, hvor vores forfædre for første gang begyndte at mestre ild.

I denne artikel kommer vi med fem artikler, der skal give dig en idé om, hvorfor og hvilken brændeovn du skal købe. Der er forskellige modeller, der passer til forskellige hustyper – eksempelvis ses en fritstående brændeovn ofte i sommerhuse, hvor kaminer eller indbyggede brændeovne i højere grad ses i parcelhuse.

Når du skal ud og handle en ny ovn til dig hjem, skal du holde øje med, hvor stort et partikeludslip den enkelte har. I Danmark er brændeovne en af de værste syndere, når det kommer til udslip af partikler.

Det kommer naturligvis meget an på, hvilket brænde du vælger at fylde i din ovn – om det er tørt eller vådt osv. Men virkningsgraden er ligeledes vigtig, når du skal træffe en beslutning.

Har du hænderne skruet godt på, eller har du ti tommelfingre? Det er en af de ting, du skal gøre op med dig selv, da montering nogle gange kan være inkluderet i prisen på din næste ovn. Kig derfor lige dig selv eller din partner i øjnene.

Vores tip nummer fire er at vælge en model, der er præsentabel og æstetisk i sit udtryk. Du skal bruge mange timer på at kigge på den.

Prisen er ofte altgørende for, om vi vælger at købe et givent produkt. Men pris og kvalitet går som bekendt meget tit hånd i hånd, og det er ofte tilfældet med en brændeovn.

Har I ikke skorsten, er det måske bedre, hvis i starter med en biopejs.